ÄNTLIGEN FREDAG
fredagar från 10.30
På Äntligen fredag är du som har lång livserfarenhet välkommen till Birkagården för att kostnadsfritt ta del av en mängd olika aktiviteter. Det är en plats för seniorer att mötas, umgås, lära och skapa nya upplevelser tillsammans med likasinnade. Förmiddagen börjar med ”Dans och rörelseträning" utformad för allas olika förmågor. Därefter lunch tillsammans i Birkagårdens kafé där man kan köpa soppa med nybakt bröd och salladsbuffé. Efter lunch är det en aktivitet; t ex föreläsning, musikuppträdande, museibesök, utflykt, prova på ett hantverk.
10:30–11:30 Dans och rörelseträning
Rörelseträning till musik där vi alla utgår från våran egen kropp och dagsform. Fokus ligger på balans, styrka och stretch men det kan ingå viss pulsträning till glada rytmer. Vi använder stolen som främsta redskap men tränigsband kan förekomma och finns att låna. Målet är att gå ut från salen lite piggare. Bär gärna sköna kläder och helst mjuka skor som inte hindrar den fria rörelsen.
11:30–12:30 Lunch/fika i Birkagårdens kafé
12:30 Aktivitet t ex föreläsning, musikuppträdande, museibesök, utflykt, prova på ett hantverk.
Vid eftermiddagsaktiviteten kan tiden ibland variera. Till de aktiviteter som sker i huset behövs ej någon anmälan. Till vissa guidningar på museum behövs en föranmälan som kommer att meddelas. Ansvarig för Äntligen fredag skickar varje tisdag ett veckomejl med information.
Har du frågor om ”Äntligen fredag” eller vill bli uppsatt på mejllistan kan du kontakta malou.holm@birkagarden.se som är ansvarig för Birkagårdens seniorverksamhet!
Äntligen fredag höst 2024
6 SEPTEMBER
Marie Andersson, sång & Christofer Jerndal, gitarr
Musikppträdande med kända svenska visor, melodier och schlagers.
Marie har spelat i flera olika musikduos och band. Christofer har länge varit solotrubadur – i denna konstellation möts deras musik och tillsammans skapar de en härligt interaktiv musikstund där du kan lyssna, sjunga eller dansa med om du vill.
Kl 12.30 i samlingssalen
13 SEPTEMBER
Det gröna Apoteket finns runt knuten!
Marie-Louise Eklöf, en av Sveriges främsta läkeörtsexperter, guidar oss i Karlbergsparken bland läkeörter och träd. Du kommer få titta, tugga och gnugga på örter och blad. Ha gärna block och penna till hands under denna gröna vandring. Det blir en massa råd och tips om örter, ogräs och läketräd som du kan använda till både nytta och nöje. En del i köket och andra i ditt gröna apotek. Vandringen avslutas på Inspira det gröna Apoteket som Marie-Louise drivit i snart 30 år. Där finns möjlighet att köpa någon av hennes böcker, kika och känna, på de hantverksmässigt tillverkade hud- och hygienprodukter som är baserade på naturens rikedom. Alla vandrare får denna dag 10% vid köp.
Karlbergsparken 12.30-15.00
Vi samlas vid Inspira, Rörstrandsgatan 42 kl 12:30
20 SEPTEMBER
Skärgårdstur med segelskutan Shamrock
Välkommen ombord på Shamrock, det vackra skeppet som ägs av Skeppsholmsgården som är en av Stockholms 5 hemgårdar. Klockan 10 lättar vi ankar från Skeppsholmen och om vädergudarna är med oss sätter vi segel. Sen får vi en heldag till sjöss med en runda i Skärgården. En lättare lunch och fika kommer serveras.
Kuriosa: 1969 köptes Shamrock av Birkagården genom föreståndaren Holger Renberg och seglade henne till Skeppsholmen samma år. Här byggdes hon om till skolfartyg och 1971 ordnades den första långseglingen. Verksamheten kring Shamrock var startskottet till den avknoppning som sedan blev Skeppsholmsgården.
Begränsat antal deltagare, anmälan till: malou.holm@birkagarden.se
Utflykt Kl 10–16.
27 SEPTEMBER
Slussen under 400 år!
Föreläsning med Timo Gillblad, verksam som pedagog och författare.
”Vi upplever nu en spännande och omdanande tid i Stockholm som huvudstad och levnadsplats. Det har kanske aldrig varit viktigare att blicka bakåt för att förstå vår historia. Vi behöver även verktyg för att beskriva och förstå vår samtid. Jag använder Slussen och platsens utveckling under 400 år som utgångspunkt och redskap för detta. Jag nämner livsförhållandena, transportbehoven, sjöfarten och krigen. När Stockholm grundades så var inte Söderström farbar. De närmaste fyra hundra åren så var också Söderström en viktig försvarspunkt. 1642 så invigs vår första sluss och därefter så har vi fått rekonstruera nya slussar vart 100:e år. Slussarna visar vår utveckling till ett modernt samhälle. De beskriver hur utvecklingen har gått. De samhällsomvandlande innovationerna har förstås varit ångmaskinen och automobilen. Nya slussar har ständigt ställts under nya krav.
Nu byggs den femte slussen Victoria slussen. Den är eftersaknad. Dess fokus ligger på miljöomställning och att säkra vattentillförseln för 2 miljoner stockholmare i Mälardalen.”
Föreläsning i samlingssalen kl 12:30
4 OKTOBER
Lymfsystemet – Det bortglömda systemet
Lider du av fibromyalgi, stelhet, yrsel, migrän, trötthet, restless legs, kalla händer och fötter, sendrag, tunga ben, sömnsvårigheter eller kanske har svårt att gå ner i vikt. Då kanske du har stopp i ditt lymfsystem.
Annalena Tylen, utbildad SPA-terapeut och lymfmassör kommer och visar och berättar hur du kan ge dig hjälp till självhjälp. Hon hjälper dig att förstå hur kroppen fungerar och varför.
“Kanske kommer du gå härifrån på lätta ben och få svar på dina frågor om just dina bekymmer eller känna att du lärt dig något nytt som inte vården berättar om.”
Föreläsning kl 12:30 i samlingssalen
11 OKTOBER
Sigtunastiftelsen guidning med eftermiddagsfika
Sigtunastiftelsen är en stiftelse i Sigtuna som bedriver verksamhet med författarmöten, konserter, föreläsningar, seminarier, samtalskvällar och avslappning.
Sigtunastiftelsen har många beröringspunkter med Birkagården då dom grundades ungefär samtidigt och växte fram ur samma behov. Sigtunastiftelsen skapades redan från början som en fristående mötesplats, här skulle dialogen stå i centrum. Sigtunastiftelsens första ledare, Manfred Björkquist, och dennes vänner insåg att det fanns behov av en plats och ett sammanhang där viktiga existentiella och humanistiska samtidsfrågor kunde dryftas. Om detta och mycket mer kommer vi få höra om när vi blir guidade av Direktor Helle Klein.
Byggnaden i sig är värt ett besök, ritad av arkitekten John Åkerlund i en hög grad idéburen arkitektur. Vid invigningen sade Manfred Björkquist att stiftelsen skulle vara "en borg, ett hem, en skola och en helgedom".
Begränsat antal deltagare, anmälan till: malou.holm@birkagarden.se
Utflykt med buss 13.30– ca 17:00
18 OKTOBER
Skrivarworkshop i samlingssalen kl 12:30
Med Suzanne Berg, författareKreativt skrivande! Vad är det? Kan alla skriva kreativt? Måste man ha fantasi, följa regler och metoder? I denna lättsamma, praktiska workshop ger du dig själv en möjlighet att få uttrycka dina känslor, tankar och reflektioner, med dina ord och på ditt sätt i skriftlig form. Du kommer, genom några vägledda övningar på plats, få prova på att skriva intuitivt, använda dina sinnen, minnen och fantasi på ett lustfyllt och kravlöst förhållningssätt. En lite längre övning kommer också ges där du får mer tid för inre reflektioner. Möjlighet finns också att läsa upp en del av det som skrivs på plats för en mindre grupp (utan att någon får ge kommentarer!) Syftet är här bara att ge varandra inspiration och skrivlust genom att lyssna på varandras texter!
Jag som håller i denna workshop heter Suzanne Berg, är utbildad och verksam skrivpedagog sedan 2016. Jag leder löpande inspirerande skrivarkurser via mitt företag Kulturcenter Collage i egen regi, samt i samarbete med till exempel Stockholms stad och deras seniorträffar ute i Skarpnäcks Stadsdelsförvaltning, olika studieförbund, föreningar mm.
(Ta med eget block och penna)
25 OKTOBER
Nationalmuseum guidad visning ”Nyfiken på: Form”
Fokus på konsthantverk, form och design från slutet av 1800-talet och fram till idag.
Museets samlingar presenteras längs med en tänkt tidslinje som slingrar sig genom huset och museisalarna. Konst, konsthantverk och design visas sida vid sida för att ge en djupare förståelse för och fler perspektiv på olika tidsepoker. I den här visningen koncentrerar vi oss på den senare delen av tidslinjen. Vi börjar i industrialismen framväxt och de stora världsutställningarna under 1800-talets andra hälft. Genom ett urval av föremål och berättelser färdas vi sedan genom formens utveckling under 1900-talet fram till vår egen tid.
Begränsat antal deltagare, anmälan till: malou.holm@birkagarden.se
Museumbesök 13:30–14:30
8 NOVEMBER
Föreläsning i samlingssalen 12:30
Grottdramat i Thailand
I juni 2018 höll världen andan, 12 unga pojkar hade blivit instängda i en grotta i norra Thailand. Pojkarna i fotbollslaget The Wild Boars och deras coach hade blivit överraskade av kraftiga monsunregn när de undersökte den spektakulära grottan Tham Luang. Ingången blev snabbt översvämmad och det kom mer och mer regn. De hade inga varma kläder, utrustning, mat eller möjlighet att kontakta omvärlden. Ingen visste om de levde eller var de fanns i den 10 km långa grottan.
Sune Larsson berättar om det dramatiska arbetet med att hitta pojkarna och få ut dem ur en översvämmad grotta. Ett arbete som engagerade en hel värld inklusive Påven, Elon Musk och Zlatan Ibrahimovic.
Ingen föranmälan behövs.
15 NOVEMBER
Guidad bussrundtur med det mesta och bästa av Norrmalms bebyggelse: Från bankpalats och änkehus till restauranger och biografer.
Vi åker från Birkagården i egen buss med guide Pontus Dahlstrand som kommer ta oss med på en färd runt i Vasastan/Norrmalm. Vi får bl a se och höra om: Allmänna Barnhuset, Borgerskapets änkehus och Hamburgerbryggeriet på Norrtullsgatan. Rörstrands slott och porslinsfabriken. Tobaksodlaren Cedergrens malmgård och Norra flickläroverket vid Sveaplan. Nödbostäderna och Vattenreservoaren i Vanadislunden. "Sibirien" och kvarteret Geten. Tennstopet och restaurang Metropol. Birkastaden, Atlas och Röda Bergen. SKB:s första hus i kvarteret Motorn 1916–17. Automobilpalatset och Vin&Sprits lagerbyggnad vid Norra Station. f.d. Hotell Rydberg, Panopticon och Sagerska palatsen. Nalen, Sveasalen och Vinterpalatset. Spårvagnshallarna och Stockholms första elektricitetsverk m.m.
Tid 2 timmar – avfärd från Birkagården kl 13
Obs! Anmälan behövs och görs till: malou.holm@birkagarden.se
Begränsat antal platser, först till kvarn…
22 NOVEMBER
Quiz i kafét kl 12:30
Gillar du frågesport – då kanske vår senior-Quiz är något för dej? Var och en rättar själv sina svar. Ingen redovisning, bara skratt!
Quizledare: Hans Wickström
Ingen föranmälan behövs
29 NOVEMBER
Guidning Polismuseet 13:30
Få en guidad visning på Polismuseet. Här får du veta mer om polisernas arbete förr och idag samt titta närmare på föremål från uppmärksammade kriminalfall. Följ polisernas arbete genom kameran – Se signalementsfoton, ”mug shots” och brottsplatsfoton från slutet av 1800-talet och fram till nutid.
Museivägen 7 bredvid Tekniska museet på Gärdet i Stockholm. Buss 69 mot Blockhusudden/ Kaknästornet, hållplats Museiparken.
Obs! Anmälan behövs och görs till: malou.holm@birkagarden.se
Begränsat antal platser, först till kvarn…
6 DECEMBER
Marsipanfigurer i advent i ateljén 12:30
Vi ses och gör gott och gulligt julpyssel tillsammans i form av marsipanfigurer. Vi formar tomtar, grisar, snögubbar och nissar i marsipan och sugarpaste och skapar fina presentförpackningar under en lugn och mysig kurs. Kursen är cirka 1 timme och leds av konditorn Mia Öhrn. Mia har hållit i bakningskurser under 20 år och skrivit en lång rad bakböcker.
Obs! Anmälan behövs och görs till: malou.holm@birkagarden.se
Begränsat antal platser, först till kvarn…
13 DECEMBER
Julavslutning med underhållning
12:30 i samlingssalen