Stå upp - priset

Birkagården delar tillsammans med Stiftelsen för medborgerligt mod och tidningen Vi i Vasastan ut priset Stå upp! Priset Stå upp för Vasastan delas ut en gång om året. Vem kommer göra modiga, bra och viktiga saker för Vasastan under 2017?

Prissumman är på 15 000 kr. 

Vinnare Stå upp:

2016 års utmärkelse för ”Stå Upp för Stockholm” går till Jeanette Höglund för hennes personliga engagemang för stadens utsatta.

Juryn motivering "Genom sitt osjälviska ideella arbete har Jeanette Höglund hjälpt äldre hemlösa i Stockholm. Hon visar genom sitt engagemang stor empati och är en förebild för hur vi kan hjälpa varandra. Jeanette gör den kalla Stockholmsnatten lite mer fridsam för de som står utanför samhället". 

 


2015

Najma Mohamed, Refugees Welcome Stockholm

Juryns motivering
“I år går utmärkelsen till Najma Mohamed för hennes starka engagemang i Refugees Welcome Stockholm. Hon har tillsammans med volontärer välkomnat flyktingar från morgon till kväll på Stockholms centralstation och hjälp dem med mat, tak över huvudet och myndighetskontakter.

Tillsammans arbetar de för ett mer medmänskligt och inkluderande samhälle.”

Läs Vi i Vasastans artikel»


2014

Eva Nilsson, Kammis textilverkstad
Juryns motivering: "I ett samhälle där många är utestängda från gemenskapen har Eva Nilsson, på eget initiativ, startat mötesplatsen Kammis textilverkstad som hon driver helt ideellt. 2014 års utmärkelse för Stå Upp för Vasastan går till Eva Nilsson för hennes personliga engagemang för stadens utsatta​." 

Läs Vi i Vasastans artikel»

Bloggat i DN »

2013
2013
Bienvenido Flores
Juryns motivering
"Bienvenido Flores kom till Sverige för 13 år sedan som illegal invandrare. Han fick då hjälp med att komma in i samhället och nu vill han betala tillbaka genom att stötta tiggare i Vasastan. Han förmedlar kontakter med myndigheter, följer med när någon behöver sjukvård och hjälper till med tak över huvudet.

Bienvenido vet vad det innebär att inte ha någonstans att bo och att varje dag behöva slita hårt för att få ihop mat. Han har sett lidande och misär och med de erfarenheterna i bagaget vill han själv göra gott för andra.

Med stort mod har han valt att inte blunda för behövande medmänniskor i Vasastan. Hans insatser är viktiga och i många fall avgörande, för de han står upp för.

För honom är hans ideella arbete självklart.  Bienvenido frågar sig: Vad får vi för samhälle om vi slutar hjälpa varandra? Vi frågar oss – hur skulle Vasastan se ut utan Bienvenidos värme och mod."

Läs Vi i Vasastans artikel»