Elsa Beskow

Elsa Beskow, född Maartman 11 februari 1874 i Stockholm, död 30 juni 1953 i Djursholm, är en av Sveriges mest kända barnbokskonstnärer. Bland hennes verk finns en lång rad av klassiska sagor som Sagan om den lilla lilla gumman och Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. 1897 gifte sig Elsa med Natanael Beskow, konstnär, teolog och grundare av Birkagården - där Elsa själv höll sagostunder med barnen. 

Hon räknas till en av Sveriges främsta barnboksförfattare. Det unika med hennes sagor är att hon använder mycket av naturen som inspiration för att bygga sina karaktärer i berättelserna. Detta ger barnen möjlighet att dels lära känna den svenska naturen samt låta fantasin flöda fritt runt olika sagoväsen.

Elsa Beskow kom från en reformpedagogiskt intresserad familj. Hennes moster, författarinnan Amalia Fahlstedt drev en småbarnsskola och var nära vän med Ellen Key som bl.a undervisade i Whitlockska skolan. Anna Whitlock och Ellen Key hade studerat folkhögskolor i Danmark och inspirerats av den danska skolans intima atmosfär. De ville skapa en skola för barn och ungdom ”genomsyrad av ett kärleksfullt hems anda”.

En del av Anna Whitlocks idéer var provocerande. Redan på 1880-talet införde hon i sin skola konfessionslös religionsundervisning. På den tiden en tämligen kontroversiell fråga. Diktaren Viktor Rydberg och den liberale riksdagsmannen Ernst Beckman undertecknade ett upprop i dagspressen och bildade en garantiförening för Whitlockska skolan samt gick i god för skolans ekonomiska bas och moraliska halt.

Elsa Beskow, som själv varit elev på skolan, började 1894 arbeta som teckningslärarinna på Whitlockska. Där kom hennes första berättelse till; Sagan om den lilla lilla gumman. En av Elsas stora inspirationskällor var Flora’s Feast av konstnären Walter Crane.

Källa: Elsa Beskow i Djursholm – Fantasi och verklighet av Stina Hammar